Home
Katten oppas service bij u thuis
Pas op de Kat
Home

B

Tips om het welzijn van uw kat te bevorderen
KLIMGELEGENHEID
Klimmen en overal op willen is een natuurlijke behoefte van de kat. Komt uw kat niet buiten zorg dan dat er binnen voldoende gelegenheid is voor de kat om ergens op te klimmen. Een stevig klimmeubel is een goede oplossing. Maar een paar kleine plankjes op diverse hoogtes is al voldoende om de leefwereld van uw kat interessanter te maken. Zorg voor een verticale dimensie.

Top
v
v
v
v
v
CONTACT MET DE BUITENWERELD
De frisse buitenlucht in te kunnen ademen is voor katten onontbeerlijk. Zo kan de kat genieten van allerlei geuren en geluiden. Wilt u niet dat uw kat op straat komt dan kan een afgeschermde tuin of balkon ook een oplossing zijn. Met eenvoudige middelen is een afscherming te realiseren. Een buitenren is ook een mogelijkheid. Zorg dat de kat naar buiten kan kijken. Creëer plekjes op de vensterbank waar de kat kan liggen of zitten.

Top
GEZONDHEID
Ook al is uw kat gezond toch kan hij besmet worden met vervelende ziektes. Ook ‘binnen’ katten kunnen besmet worden, via ziektekiemen op onze handen, kleding of schoeisel. Bescherm uw kat door hem/haar éénmaal per jaar de benodigde inentingen te laten geven. Tevens is het belangrijk om uw kat minimaal 2 maal per jaar te laten ontwormen. Voorkomen is beter dan genezen!

Top
Maak van uw kat geen asielzoeker
Jaarlijks worden honderden katten en andere dieren als vermist opgegeven. Komt uw kat buiten, laat uw kat dan chippen want zo voorkomt u dat uw kat een asielzoeker wordt. Maar ook ‘binnen’ katten kunnen naar buiten ontsnappen, dus laat die ook chippen. Een chip ter grote van een rijstkorrel wordt onderhuids aangebracht. Iedere chip heeft een uniek registratienummer. Dit nummer wordt opgenomen in een centrale databank. Mocht een kat gevonden worden dan kan een dierenarts, dierenambulance medewerker, asielmedewerker de chip uitlezen en zo kan de kat bij de eigenaar worden terug gebracht. Kat gelukkig en natuurlijk ook de eigenaar. De kosten zijn per dierenarts verschillend maar liggen rond de € 35,–.

Top

In Nederland leven ± 3.3 miljoen katten.

 

Katten zien minder kleuren dan de mens. De ogen zijn het meest gevoelig voor de kleuren blauw en geel.

Katten zien ongeveer tien keer minder scherp dan mensen. Wat de mens (met een normaal gezichtsvermogen) op een afstand van 20 meter kan zien, is voor een kat pas even goed zichtbaar als hij er 5 meter vandaan is.

Daar in tegen horen katten voortreffelijk. Ze kunnen geluiden waarnemen tot ± 65.000 hertz (de mens ± 20.000 hertz)

 

*Bron: Het karakter van katten. Stephen Budiansky

 

Leeftijd Kat

Leeftijd mens

0,5

10

1

18

2

25

4

35

6

43

8

49

10

57

12

65

14

75

16

85

18

95

19

99

20

103

KATTEN WEETJES
HOE OUD IS UW KAT?
Snorharen
Snorharen of tastharen gebruikt de kat bij de jacht, als navigatie-instrument en om zijn stemming aan te geven. Ze bevinden zich op het gezicht, kin, boven de oogleden en aan de achterkant van zijn voorpoten. Snorharen geven de kat informatie over bewegingen in de lucht, luchtdruk en de temperatuur. Snorharen in het gezicht helpen de kat bij de vaardigheden van het jagen en het navigeren door nauwe ruimtes. De tastharen op voorpoten geven de kat informatie over de grootte en de positie van hun gevangen prooi.

Snorharen als communicatie
De snorharen staan loodrecht t.o.v. het gezicht - de kat is tevreden en ontspannen.
De snorharen liggen plat tegen de wangen - de kat is bang of kwetsbaar maar kan ook boos zijn.
De snorharen staan naar voren - de kat is gespannen of opgewonden.

Meer weten over de verzorging van een kat; 
eten drinken etc. Ga dan naar de pagina:

Verzorging van de kat
Meer weten over de verzorging van een kat;
eten drinken etc. Ga dan naar de pagina:

Verzorging van de kat

Spinnen
Het spinnen wordt opgewekt door zeer snelle en regelmatige zenuwimpulsen die rechtstreeks vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren van het middenrif en de stembanden wordt gestuurd. Men veronderstelt dat de basis van het spinnen een contact-’geluid’ is tussen moeder en jong.  
Ruiken
De kat kiest zijn voeding in de eerste plaats op basis van geur. De kat heeft 21 cm³ oppervlakte reukslijmvlies (een hond van 25 tot  250 cm³) en de mens maar 3 cm³.
Daarna wordt door de kat de voeding pas gekeurd op smaak. Een kat kan niet goed proeven. De kat heeft 500 smaakpapillen terwijl een mens er 9000 heeft.