Home
Katten oppas service bij u thuis
Copyright © Pas op de Kat
Pas op de Kat
Laatst bijgewerkt:
10 maart 2017
Home

B

 

De Verzorging en Behoeftes van een Kat

 

Uiteraard is elke kat een individu met een geheel eigen karakter en stijl. En wat voor de één wel werkt is voor de ander helemaal niet van toepassing.

Dus kijk vooral naar wat uw eigen kat(ten) fijn vinden en waar ze behoefte aan hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eten

Brokjes, natvoer of vers voer. Katten kunnen een vrij uitgesproken smaak hebben en de een eet alleen maar brokjes en de andere eet ook graag natvoer.

Krijgt de kat brokjes zorg dan dat de brokjes knapperig blijven en sluit de zak of doos goed af of bewaar ze in een goed afsluitbare voorraadbus. Weeg de dagelijkse portie af zodat u weet dat de kat voldoende en niet te veel eten krijgt.

Ook kun je de kat laten ‘werken’ voor zijn eten door brokjes (natvoer is vaak geen optie ;-) maar wel mogelijk) in een voerpuzzel, voerbal, leeg wc-rolletje, klein plastic flesje met gaatjes of leeg eierdoosje te doen. Kijk op internet voor alle leuke variaties. Zo is de kat aan het ‘jagen’, eet rustiger en het geeft de kat meer voldoening. Bij Catcetera zijn diversen voerpuzzels verkrijgbaar.

Krijgt uw kat natvoer neem dan vooral niet al te grote blikjes/zakjes en het liefst die per dag gegeven kunnen worden. Als u 1 kat heeft zijn klein blikjes of zakjes niet altijd makkelijk om te vinden maar ze zijn er wel. Bij grotere blikken moet een deel in de koelkast bewaard worden. Het voer is dan vrij koud en de geur gaat er snel vanaf. Komt het toch uit de koelkast doe er dan een beetje warm water bij zodat het eten weer iets warmer is en beter gaat ruiken.

De kat schijnt het op prijs te stellen als de voer/waterbakjes groot genoeg zijn zodat de snorharen de rand van het bakje niet raken. Ook is het voor de kat fijn als de bakjes op een rustige plek staan dus niet op een plek waar veel ‘mensen-verkeer’ (Kalverstraat) is.

Zijn er meerdere katten zorg dan dat iedere kat zijn eigen voer/waterbakje heeft en zet de bakjes ook verder uit elkaar. Ook al zijn katten sociale dieren toch kan er onderling veel stress zijn als de ene kat de toegang tot eten, water of kattenbak, de andere kat(ten) ontzegd. Meestal is de volgende regel van toepassing. Bij het aanschaffen of hebben van kattenbakken, waterbakken, krabplankjes en het creëren van hoge en lage ligplaatsen: het aantal katten + 1

 

 

 

 

 

 

 

Water

Een kat is van nature geen grote drinker. In de natuur zit er genoeg vocht in de prooien en een kat zal niet snel drinken waar hij zijn prooi verorberd omdat anders het water zou kunnen verontreinigen. .

Een kat zal daarom niet snel drinken waar hij eet dus zet minimaal twee waterbakjes neer verdeeld door het huis. Liefst op plekken waar de kat normaal loopt en je er zelf natuurlijk niet over struikelt. Een kat moet dagelijks circa 50 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Onderzoek heeft aangetoond dat als water en voer niet bij elkaar staan de kat 30% meer drinkt. Zeker als de kat alleen brokjes krijgt is het belangrijk dat hij genoeg vocht binnen krijgt om urinewegproblemen te voorkomen.

Sommige katten zijn gek op stromend water of druppelende kraan. Er zijn speciale kattenfonteintjes te koop.

 

Ook hier geldt weer dat de waterbakken groot genoeg moeten zijn zodat de snorharen de rand niet raken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattenbak

Een schone kattenbak is zeer belangrijk: Een kat heeft 21 cm³ reukslijmvlies terwijl een mens er maar 3 cm³ heeft! Dus een kat ruikt héél wat beter dan de mens!

De kattenbak kan met of zonder kap zijn. Kijk vooral waar de kat behoefte aan heeft. Het klepje of deurtje kan mijns inziens verwijderd worden. Meestal heeft de kat er meer last dan plezier van en is het klepje meer voor ons mensen zodat wij niet de kattenbak in kijken of het zou de geur kunnen tegenhouden.

Klontvormend kattengrit kan fijn zijn omdat de bak dan goed kan worden uitgeschept. Liefst ook fijn grit wat het meest aan zand doet denken. Zodat de kat fijn kan graven. Gebruik ook een kattenschepje die past bij het soort grit. Dus als u fijn grit hebt neem dan een schepje met fijne mazen. Zo schept u de bak nog beter uit en blijft het grit beter schoon.

Schep minimaal één, maar het liefst twee keer per dag de bak uit. Katten kunnen heel wat beter ruiken dan wij en zijn zeer gesteld op een schone bak. Is de bak niet goed schoon dan kan de kat zelfs ergens anders in huis gaan plassen of poepen.

Zet ook de kattenbak op een rustige plek en niet bij eten en drinken. Wij zetten onze eettafel toch ook niet bij het toilet J

 

TIP!

Gebruikt u elke keer bij het uitscheppen van de uitwerpselen een plastic zakje dan kunt ook een klein pedaalemmertje, met een afbreekbare plastic zak erin, gebruiken. Hier doet de u de uitgeschepte uitwerpselen van de kat in. Eén keer per week zakje met inhoud in de gft-of restafvalbak. Is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Let wel op of het kattengrit in de gft bak mag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krabplaats

Voor katten is krabben een natuurlijke behoefte. Neem grote krabpalen of plankjes aan de muur of waar de kat ook op gaan liggen. Ook op diversen plekken in huis. Tegenwoordig heb je prachtige kartonnen krabplankjes die niet duur zijn maar wel erg functioneel. De krabpaal moet hoog genoeg zijn zodat de kat zich helemaal kan uitstrekken en kan krabben (dit zou hij in de natuur ook doen)

Zet de paal, of hang de plank, op plekken waar de kat normaal langs loopt of waar ze vaak rusten. Zorg ook dat ze stevig genoeg zijn. Een veel gehoorde klacht is dat katten niets doen met een krabpaal. Zorg dan dat de kat de krabpaal leuk gaat vinden. Betrek de krabpaal in het spel, bijvoorbeeld door met een verenhengeltje of een touwtje langs de krabpaal te laten gaan. Spuit er een lekker kattengeurtje zoals Catnip (kattenkruid) of Valeriaan op.

 

 

 

 

 

Hoge en lage ligplekken

Katten hebben behoefte aan voldoende, afwisselende slaapplekjes. Denk bijvoorbeeld aan hoge en lage slaapplaatsen. Een kat vindt het heerlijk als hij hoog kan liggen en kan uitkijken over zijn omgeving. Maak bijvoorbeeld een slaapplekje in de vensterbank of op een kast. Ook zal uw kat een radiator-hangmat, vooral in de winter, zeker op prijs stellen. Kan een seniorenkat niet zo goed meer klimmen denk er dan om opstapjes te maken zodat hij nog lekker bij zijn slaap/rustplekje kan komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beweging en afleiding

Kan een kat naar buiten is dat natuurlijk erg fijn voor de kat. En met een ‘eigen kattendeurtje’ kan de kat zelf uitmaken of hij naar binnen of buiten wil. Maar ook binnenkatten kun je prima vermaken met spelen, klimmeubels en hoge zitplekjes. Koop of maak zelf (uitdagend) speelgoed. Speelhengeltje met veertjes, krabspeelgoed of speelgoedmuisjes verrijkt met kattenkruid of Valeriaan kan leuk zijn. Maar een gewoon propje papier of van aluminium is voor de meeste katten ook al leuk.

Laat niet te veel speelgoed in huis liggen dan is het voor de kat geen uitdaging meer. Speel ook niet te lang met de kat. Liever een per dag een paar korte sessies dan één lange waarbij de kat op een gegeven moment zijn interesse verliest.

Tip. Berg klein speelgoed op in een afsluitbare doos met wat gedroogd kattenkruid erin (Ongeveer 2/3 van de katten vindt de geur van kattenkruid prettig) Geef de kat om de paar dagen weer een ander speeltje uit de doos en berg de vorige dan weer in de doos. Zo blijven de speeltjes interessant voor ze.

 

 

 

 

 

Aaien, borstelen etc.

Uiteraard heeft de kat ook behoefte aan aaien, knuffelen, kammen en borstelen. Sommige katten kunnen er geen genoeg van krijgen!

Borstelen is ook een goede manier om een band op te bouwen met uw kat. Veel katten zijn niet gewend om geborsteld te worden en vaak begin ik dan met een eenvoudig klein penborsteltje. Hier zitten kleine bolletjes op de pennen en is zacht voor de vacht en huid. Ik laat de kat er eerst aan ruiken en vaak wrijft de kat zijn kinnetje vanzelf langs de borstel. Heel geleidelijk en uiteraard stapje voor stapje kun je het gebied steeds uitbreiden. Maar gewoon borsteltje langs kinnetje en bekje laten gaan vinden de meeste katten heerlijk!